29 Eylül 2016 Perşembe

Kolombiya’da Barış…..


Kolombiya’da 52 yıldır süren gerilla savaşı nihayet sonuçlandı. 27 Eylül günü Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun da hazır bulunduğu bir törenle Kolombiya Hükümeti ile FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri) arasında Barış Antlaşması imzalandı. Böylece Kolombiya Hükümeti barış konusunda samimiyetini göstererek 52 yıldır süren çatışma sürecini bittirdi. Yapılan anlaşmaya göre belli bir sürece bağlı olarak gerillalar silahlarını bırakacaklar.

Bilindiği üzere 1950'li yıllarda Kolombiya’da ki köylüler ile ülkenin ekonomisini elinde tutan elitleri arasında çatışmaların başlaması sonucu gerilla savaşına yol açan uzun bir süreç başlamıştı. FARC, örgüt olarak 1964 yılında ortaya çıktı. Daha önceden devam eden gerilla savaşı, FARC öncülüğünde 52 yıl sürdü. 27 Eylül’e kadar da Latin Amerika’da en aktif silahlı devrimci hareketlerinden biriydi FARC.

FARC gerillaları ile Kolombiya Hükümeti arasında imzalanan barış antlaşması başta Kolombiya’da olmak üzere Latin Amerika’da yeni bir süreci başlatıyor. Gerilaların askeri hayattan sivil hayata geçişte elbete karşı karşıya kalacağı bir takım sıkıntılar olacaktır. Yıllardır hayatını tamamen gerillaya ve dağ şartlarına göre ayarlamış olanların bireysel yaşama adapte olmaları ve büyük kent merkezlerinin günlük yaşamına ayak uydurmaları pek kolay olmayacaktır. Ancak önemli olan husus şudur: her iki tarafın da barışta samimi olmaları, kalıcı barışın sağlanabilmesi için fedakarlık yapmalarıdır. Samimiyet ve fedakarlık olduktan sonra barışın kalıcı olmaması için bir neden yoktur.

1964 yılından bu yana, Kolombiyalı Hükümetler ile gerillalar arasında bir çok defa müzakereler yapıldı. Ancak hiç bir zaman gerçek bir barış antlaşması imzalanmadı.

2010 yılında Kolombiya’da Devlet Başkanılğına seçilen Juan Manuel Santos’un ilk hedefi de gerillayı ezmekti, bunun için çok uğraşmıştı. Başaramayacağını anlayınca da, özellikle 2014 yılında tekrar Devlet Başkanlığına seçilmesiyle beraber, FARC gerillaları ile  müzakere masasına oturdu. Yürütülen bu sürece Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun da arabuluculuk yapmasıyla 23 Haziran 2016 günü iki tarafın biraraya gelerek ateşkes yapmaları sağlanmıştı. 27 Eylül’de imzalanan antlaşmayla birlikte Barış Süreci resmen başlamış oluyor.

Kolombiya’da yaşanan bu Barış Süreci neden Kürtler ile Türkiye Cumhuriyeti  için de örnek teşkil etmesin ?  Barışa giden yol medeniyetten geçer gerçeği doğru bir tespittir. Medeni olduğunu iddia eden topluluklar kolay kolay çatışmalara vesile olabilecek sorunların yaşanmasına yol açmazlar, açmamalıdırlar. Dolayısıyla geçmişi bir tarafa bırakır olursak, gelinen aşamada Türkiye’de yaşanan çatışmalı sürece medeni bir çözümün bulunması zamanı gelmiştir, hatta geçiyor.

Medeniyetin Beşiği olarak bilinen Mezopotamya ile Latin Amerika arasında ne fark var ? Sadece şu fark olabilir ; Kolombiya ile FARC gerillaları arasında arabuluculuk yapan Küba gibi bir ülkenin bize komşu olmamasıdır. 23 Haziran’da varılan ateşkeste olduğu gibi, 27 Eylül’de imzalanan Barış Antlaşmasında da Küba’nın rolü yadsınamaz. Ne varki Türkiye’ye ve Kürtler’e komşu Küba gibi bir ülke yoktur, varolan komşularımız medeniyetten pek nasibini almamış olanlardır !

Küba gibi bir komşu olmadan da Barış sağlanamaz mı ? Sağlanır elbette, yeter ki medeni düşünen yöneticiler olsun.

Kolombiya’da Barış sağlandı, darısı ülkemizin ve bir cümle bölgemizin başına……..

Ahmet DERE  /  28.09.2016


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder