30 Nisan 2016 Cumartesi

Erdoğan’ın Yanıldığı Nokta !



Son dönemde türk TV Haber bültenlerinde  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın sık sık şu sözlerini duyduk ve duyuyoruz ; « PKK’nin tek bir kalıntısı bile kalana kadar bu savaş sürecek. Bunu da kısa bir zaman içerisinde başaracağız ».

Yukarıdaki sözleri her duyduğumda hem gülesim geliyor, hem de bir ülkenin Cumhurbaşkanı’nın düştüğü basit duruma acıyorum. Türkiye gibi bir ülkenin Cumhurbaşkanı bu kadar zayıf, donanımsız danışmanları olmamalıdır. Olayları doğru analiz edemeyen ve tarihi bilgilerden yoksun insanların bir Cumhurbaşkanına danışmanlık etmesi kadar seviyesiz birşey olamaz. Recep Tayip Erdoğan’ın söylediği sözlerden yola çıkarak anlıyoruz ki etrafındaki danışmanları, veya akıl verenleri :

1-      Tarihi bilgiden yoksun ve bugünki olayları doğru analiz edebilme yeteneğine ve bilgiye sahip değiller.
2-       Bilinçli bir eylem içindeler.

Eğer birinci şık geçerliyse sözkonusu bu durumun Türkiye gibi bir ülkeye layık olmadığını belirtmek lazım. Türkiye Halkları böyle zayıf bir üst kurul ile yönetilemez. Yok eğer ikinci şık geçerliyse o zaman durum daha da vahimdir, Türkiye’nin tepesindeki yönetim kurulu başka güçler tarafından komande edilmektedir.

Kürt Özgürlük Hareketini biraz da olsa takip edenler bilirler ki PKK 45 yıldır mücadele ediyor. Her ne kadar PKK 27 Kasım 1978 yılında kurulmuş olsa da, esasında 1970’lerin başından beri varolan bir örgüt olup günümüzde Kürtlerin önemli bir bölümü tarafından da desteklenmektedir. Böyle bir örgütü bittirmek demek Kürtlerin önemli bir bölümünü yok etmek demektir. Yani Kürtleri soykırımdan geçirmek demektir. Soykırımın da bir insanlık suçu olduğunu düşündüğümüzde buna Türk Halkının kendisi izin vermez. Ayrıca gelinen aşamada Kürtlerin kendini savunabilecek düzeyde bir güç sahibi olduğunu da bilmek gerek.

Hal böyle iken, nasıl bir mantık ile Recep Tayip Erdoğan böyle sözleri sarfeder ? Türkiye’de son 30 yıl içerisinde Başbakanlık yapmış hemen herkes « PKK’yi bittireceğiz » deyip yönetimden uzaklaştıklarında ise esamelerinin okunmadığını bilmeyecek kadar naif midir RTE ?

Bir devlet başkanı bu kadar yanılmaya açık olmamalıdır.  Yanılan devlet başkanlarının akıbetinin ne olduğunu iyi biliyoruz ; mesela Saddam Hüseyin, Muammer Kadafi, Husni Mübarek de etrafındaki şakşakçıların söylediklerine çok güvendiler. Onların başına ne geldiği aşikardir. Bu nedenle Recep Tayip Erdoğan yakın tarihten çok iyi ders çıkarması lazım, etrafında dürüst ve donanımlı danışmanlar bulundurmalıdır, ki gerçeğe uygun siyaset yapıp Türkiye’ye faydalı bir Cumhurbaşkanlığı yapabilsin.

45 yıldır mücadele eden bir örgütü bitirmeyi söylemek yerine, onun varlığına sebebiyet veren Kürt Sorununa daha realist bir yaklaşım göstermelidir. Meydanlarda slogan atmak, bir halkı ve onun gerçekliğini  inkar etmek Türkiye Cumhurbaşkanlığı makamına yakışmaz. Recep Tayip Erdoğan’dan öncekiler bunu çok yaptılar, başarılı olamadıkları ortadadır.

PKK’nin Kürtler tarafından desteklenmesinin çok sebepleri vardır elbette, ama en önemli sebeplerden biri mevcut zihniyete sahip Türk Devlet yöneticilerinin yaklaşımlarıdır. Devlet Kürtlere karşı ne kadar sert ve acımasız davranmış ise Kürtler da o kadar PKK’ye yakınlaşmış ve onu desteklemiştir. Eğer devletin sözkonusu politikası olmamış olsaydı PKK gibi bir örgütün varlığına da ihtiyaç duyulmazdı.

Türkiye gibi bir ülkenin çıkarları kendi iç barışından geçiyor. Dolayısıyla en doğru çözüm varolan Kürt Sorununa demokratik bir çözümün bulunması ve böylece Kürtlerle doğru bir barışın sağlanmasıdır. Böyle olursa PKK yok olur mu ? Elbette hayır. Ama böyle olursa o zaman PKK gücünü demokratik bir sistemin parçası haline getirebilir, bu da tüm halklarımızın faydasına olacaktır.

Ahmet Gülabi DERE / 28.04.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder