30 Nisan 2016 Cumartesi

Newroz / Roja Nû



Bugün NEWROZ, diğer anlamıyla Roja Nû, yani özgürlüğe adım atılan Yeni Gün. Bunu bizim atalarımız olan MED’ler söylemiştir, günümüze kadar, çağdan çağa uygun olarak gelişip, sadece Kürtler tarafından değil, aynı zamanda Ortadoğu ve Orta Asya’daki diğer halklar tarafından da kutlanmaktadır.

Newroz’un anlamı Kürtlerin önemli bir bölümü tarafından direnmek, direnerek yaşamak  ve ancak o şekilde kurtlar sofrası olan Ortadoğu’da ayakta durabilmek olarak bilinmektedir. Kürt Halkı Newroz’a gerçek anlamıyla sahip çıktığı ve ona uygun olarak davrandığı için Kürdistan’da Newroz Kutsal Bir Bayram olarak görülmektedir. Bazı halklar gibi Kürtler Newroz’da ateşte demiri döverek kutlamıyor, Newroz’a yakışan bir şekilde özgürlük havasında karşılıyor. Sadece Kürdistan ve Ortadoğu’da değil, Kürtlerin yaşadığı her alanda Newroz özgürlüktür.

1980’lerde Türkiye ve Kürdistan’daki zifiri karanlıklarda Newroz birkaç tane kibrit çöpü ile direnişin ışığı olmuştur. O ışık enerjisini hiç eksiltmeden alevlenerek günümüze kadar Halkımıza direnişin yolunu göstermiştir. Çoğumuzun yakından bildiğimiz direniş destanları bu ışığın aydınlattığı yolda gıdasını almıştır. Son olarak yaşanan Sur, Cizre, Hezex, Şirnex, Varto, Nusaybin ve diğer direnişler de bu halkanın birer parçalarıdır.

Bugün Newroz Bayramı Kutlanıyor. Sadece Kürdistan’da değil, aynı zamanda Türkiye’de de yüzbinlerce insan Newroz’u kutlamak için alanlara çıkıyor. Bu satırları okuyacağınız zaman belki de onlarca ve hatta daha fazla alanlarda Türk Devletinin sözde güvenlik güçleri müdahalede bulunarak Newroz coşkusunu engelemek istemiştir. Aynı senaryo TC tarihi boyunca her yıl tekrarlanmıştır. Ancak hiçbir zaman devletin bu şiddeti Newroz’a daha fazla sahip çıkışı engeleyememiştir, engeleyemez de.

Bu satırları yazdığım sırada haber ajanslarının geçtikleri haberlerde Türkiye ve Kürdistan’da birçok yerde Newroz şenlikleri yasaklanmış durumda. Halkını iyi tanıyan biri olarak şunu çok iyi biliyorum ki 21 Mart sabahı AKP-Devletin yasak koyduğu alanlarda da insanlarımız Newroz’un ruhuna uygun olarak alanlara inecektir. Ki Newroz direnmek olduğuna göre onu kutlamak için de en makbul bir yöntem ile direnmek lazım. Yani bazı alanlarda şenliklerin yasaklanmış olması pek birşeyi değiştirmez, değiştirmemelidir.

Uzun yıllardır Kürdistan’dan uzakta yaşıyorum, daha doğrusu uzakta yaşamak durumunda bırakılmış biriyim. Ülke özlemi her zaman oluyor olmasına ancak en fazla Newroz günü ülkemden uzakta yaşamanın ne kadar zor olduğunu hisediyorum. Kürdistan’daki Newroz alanlarına akın eden onbinlerce insan arasında olma arzusu bende hep canlı duruyor. Günün birinde bu arzumun yerine geleceğine inancım tamdır.

Newroz aynı zamanda özgürlük olduğu için ona yakışan mücadele ruhu da her tür gayri özgürlükçü ve gayri demokratik güçlere karşı direnişin- ki direniş salt bir mücadele yöntemiyle geliştirilmiyor, her alan direniş alanı, her mücadele yöntemi direniş ruhu ile olabilir- yükseltilmesi hepimizin görevidir. Hangi alanda olursak olalım,  ister örgütsel bir güç ile isterse de bireysel tarzda bu görevi yerine getirmek mümkündür.

Bugün Newroz Bayramıdır, herkese kutlu olsun.

Ahmet Gülabi DERE  /  21.03.2016


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder