25 Kasım 2009 Çarşamba

AP’de Türkiye ile ilgili eski uslüpte ısrar devam ediyor


25 Kasım günü saat 15’te Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda Genişleme Stratejisi tartışıldı. Genişlemeden sorumlu Komiser Oli Rehn’in de hazır bulunduğu ve kısa bir konuşma yaptığı oturumda çok sayıda parlamenter de söz alarak görüş bellirtiler.

Her bir gruptan bir kaç milletvekilinin konuştuğu oturum boyunca AP’nin Türkiye ile ilgili eski yaklaşımında ısrarlı olduğu çok bariz bir şekilde görüldü. Oli Rehn’in « Türkiye’de olumlu gelişmeler vardır » biçiminde yaptığı açıklamanın tersine, milletvekillerinin genel görüşlerine göre Türkiye’nin durumu daha çok gerilerde olduğu noktasında ortak bir görüş ortaya çıktı. AP’nin en büyük grubu olan PPE adına konuşan eski Dışişleri Komısyonu Başkanı Brok Kopenhag kriterlerine özellikle dikkat çekerek bu noktada Türkiye’ye herhangi bir müsamaha gösterilmemelidir diye konuştu. AP-Türkiye Karma Komisyonu Başkanı olan Helen Flautre ise kısa konuşmasında Kürt sorununa da dikat çekerek « Türkiye’nin AB’ye tam üyelik Müzakerelerini yürütmekte ancak, başta Kürt Sorununa kalıcı bir çözüm olmak üzere, yapması gereken görevlerini de tam olarak yerine getirmesi gerekiyor » diye konuştu.

AP’nin bu Genel Kurul oturumunda sağcı gruplar adına konuşanların yaklaşımında Türkiye’ye karşı ortak bir görüş birliğinin hakim olduğu gözlemlendi.

Kıbrıs Sorunu da AP’nin gündemindeydi. AP Mühafazakar Grubu üyesi İngiliz Geoffrey VAN ORDEN Kuzey Kıbrıs’ın birleşmeden yana olduğuna dikkat çekerek uluslararası tecritten çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Bugünki oturumda öyle görüldüki Türkiye’nin önünde daha çok ciddi bir engel bulunmaktadır.

25,11,2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder